23 sep 2014

Scena Nașterii Domnului

0 Comentarii

Demeter József, sculptor în lemn din Sântana de Mureș, am realizat scena nașterii pentru a 39.-a ediție a Expoziției Internaționale “100 de iesle”, organizată de către Rivista delle Nazioni. Sculptura va fi expusă în inima orașului Roma, în sala Brante de pe faimoasa Piazza del Popolo, între 27.11.2014 și 06.01.2015, fiind singurul reprezentat al tării noastre la presitigioasa expoziție.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate obiecte de artă care depictă tradiții de Crăciun din cultura și folclorul țărilor participante.

Pe scena cu dimensiunea de 90 cm x 62 cm x 40 cm găsim o curte țărănească cu o casă veche, traditională, un grajd și statuete tipice țării noastre. Statuetele sculptate manual din lemn de tei au o înălțime de 15 cm și prezintă scena unei colinde tradiționale de Crăciun, iar cele din grajd depictă călduroasa scenă a nașterii, cu Isus în ieslă, Sf. Maria și Sf. Iosif, înconjurați de animale (vacă , măgar și oi).

Copiii care cânta colinde de Crăciun, bătrâna gazdă care le ascultă cu blândețe, precum și îmbrăcămintea lor dă valoarea sculpturii: opinca, obiala, nojica, catrința, marama, cușma și pupăza împletită (colac) fac parte toate din tradițiile noaste moștenite din trecut.
Expoziția va fi inaugurată pe 27 noiembrie 2014 în prezența autorităților bisericești, civile și politice.

[sus]