Sculptorul Demeter József

Interviu cu dl. Demeter József, managerul DemiArt

Prin mâna sculptorului Demeter József au trecut mii de statuete. Ai sentimentul că frământă lemnul, apoi dansează cu el, când grațios, când năvalnic. Sculptorului Demeter József i-a intrat lemnul în sânge iar atunci când sculptează îi colcăie prin vene. E ca un dirijor, din a cărui sudoare se naște bucuria audiției, ca un scriitor care umple cu forță fiecare cuvânt. Mai presus de toate astea, managerul și sculptorul Demeter este unul dintre puținii oameni a căror corectitudine și oneste sunt proverbiale. Vă recomandăm compania DemiArt cu tot sufletul.

Catholic Market: Sunteți născut și crescut în Târgu Mureș.

Demeter József: Da. Sunt născut în Târgu Mureș, dar am crescut în Sântana de Mureș.

C.M.: Bunicul dvs. a fost tâmplar.

Demeter József: Da. Mi-a plăcut foarte mult cum lucra cu rindeaua și mi-a rămas în amintire mirosul așchiilor care săreau din lemn. Bunicul era supărat pe condițiile comuniste pentru că nu putea să aibă propriul atelier. Îmi spunea mereu săracul cât și-ar fi dorit să fie particular.

Mă jucam cu lemnul încă de mic. De când aveam 5-6 ani am încercat să îmi fac figuri de șah pe care le ciopleam cu cuțitul. Joaca mea se sfârșea și cu tăierea degetelor.

C.M.: Ce ați reținut de la bunicul dvs.?

Demeter József: Cel mai important lucru pe care l-am absorbit ca un burete de la bunicul meu a fost că trebuie să fiu independent și corect. Întotdeauna când mergeam la ei, mă lua în brațe și îmi povestea cât de mult și-a dorit cu toată ființa lui să fie antreprenor.

C.M.: A prins căderea comunismului?

Demeter József: Da, dar a murit în 1994 și din păcate era prea bătrân ca să mai poată face ceva.

C.M.: Nepotul era privatizat pe atunci?

Demeter József: Nu, nu! Eu am plecat în anii ’90 în străinătate și m-am întors prin 1998.

C.M.: Ce ați făcut în străinătate?

Demeter József: După ce am terminat școala de sculptură și tâmplărie, am plecat în Ungaria și acolo m-am întâlnit cu un neamț care m-a angajat la firma lui de sculptură de statuete. De la el am învățat foarte multe. Când am revenit în România mi-am deschis propria firmă, DemiArt. Am învățat foarte multe lucruri despre managementul unei fabrici de sculptură.

C.M.: Îmi imaginez cum ați plecat în “pribegie” cu gentuța de scule în spate.

Demeter József: În 1988, când am terminat școala, m-am angajat la cea mai mare fabrică de mobilă din oraș, la secția sculptură. Atunci aveam 18 ani și nu îmi plăcea atmosfera comunistă care era la fabrică. După căderea comunismului mi-am luat dălțile și am plecat în străinătate.

C.M.: Cum ați simțit briza de Occident care era în Ungaria?

Demeter József: M-am stabilit acolo o perioadă de timp și am dobândit cetățenia maghiară. Am lucrat un timp și în Germania, dar prin firma din Ungaria. Ei știau destul de puține lucruri legate de sculptura manuală, însă știau foarte multe lucruri legate de conducerea unei afaceri.

C.M.: Ați revenit triumfător în 1998.

Demeter József: Am revenit, am ridicat atelierul de sculptură și l-am utilat numai din fonduri proprii. Am pus deoparte bănuț cu bănuț din salariu, am venit acasă și am investit.

C.M.: Prima dată ați început să colaborați cu fostul dvs. angajator?

Demeter József: Da, am început cu producția de statuete religioase cu firma din Germania, acum avem contracte cu alte firme din Austria, Italia, Germania. Tot în Ungaria am cunoscut un austriac, vecin cu mine, care avea o fabrică de tâmplărie și cu care m-am împrietenit. El m-a sfătuit ca pe lângă partea de sculptură, să încep și partea de tâmplărie. Mi-a zis: “József, trebuie să faci și tâmplărie!”

Am încercat să am două picioare: și tâmplărie și sculptură, ca să pot avea o afacere cât mai sănătoasă.

C.M.: De curând ați construit o nouă hală de producție.

Demeter József: În 2011 am construit o hală industrială de peste 300 mp în care se desfășoară activitatea de tâmplărie. Acest atelier este construit separat de atelierul de sculptură care funcționează din 2000. Atelierul nou este dotat cu toate utilajele de tâmplărie necesare și sunt aduse din Italia. Investiția a fost necesară pentru dezvoltarea și extinderea societății.

Executăm tâmplărie din lemn masiv de înaltă calitate, uși de interior și exterior, scări și balustrade de la proiectare până la finisare și orice lucrări de tâmplărie unicate și personalizate.

C.M.: Să ne spuneți câte ceva și despre angajații DemiArt.

Demeter József: Firma are 15 angajați, și fiecare a terminat școala de sculptură. Media de vârstă este de 35 de ani. Cum nu mai există școala de sculptură pe care am absolvit-o noi, nu mai există nici tineri sculptori pe care să-i putem angaja.

C.M.: Știu că vă luptați foarte mult să creați din DemiArt un brand cu recunoaștere internațională.

Demeter József: Partenerii noștri sunt cele mai mari și mai importante firme de sculptură religioasă din Europa. Am creat și propriile modele, pe care le vindem sub marca DemiArt, pentru că încercăm să creăm propria piață. Trebuie să ai propriile modele, nu e moral și nici legal să te folosești de modelele altuia. Însă lumea trebuie să știe faptul că a avea propriul model îl costă pe producător foarte mulți bani, care se amortizează într-o lungă perioadă de timp.

C.M.: Există un canon sculptural pentru statuetele religioase?

Demeter József: Istoria artei are o stilistică bogată. Sunt toate stilurile cunoscute în istorie. Dacă știm anul în care a fost ridicată biserica putem cunoaște și stilul în care a fost sculptată statueta, poate și autorul. Acum urmăm trendul modernismului, dar în principiu, stilul statuetelor religioase provine fie din Biblie, fie din Tradiția Bisericii.

C.M.: Care sunt valorile după care vă ghidați și care sunt deciziile care în timp au făcut diferența?

Demeter József: În primul rând corectitudinea, punctualitatea și calitatea produselor DemiArt. Atunci când totul este organizat bine și se muncește foarte mult, apar și profitul și satisfacțiile.

C.M.: Ați vrut vreodată să renunțați?

Demeter József: Am vrut de multe ori să mă opresc, dar întotdeauna a învins pasiunea mea pentru sculptură. Mi-au intrat lemnul și dalta în fibră. Eu doresc să continui pe partea de sculptură și fratele meu mă ajută pe partea de tâmplărie. Au fost și situații în care am făcut calculația greșită, dar am lăsat așa cum am promis și am dus lucrarea la capăt. Trebuie făcut și mers mai departe indiferent de câștig.

C.M.: În cât timp puteți executa un model nou?

Demeter József: Cam în două-trei săptămâni. Și apoi putem începe producția de serie. Statuetele pot fi lăcuite, băițuite, sau le putem picta manual.

C.M.: Ce planuri de viitor aveți pentru DemiArt?

Demeter József: Aș dori să rămân mai departe pe această piață și să ajung un sculptor renumit de statuete religioase. Dorința mea este ca sculptura în lemn de statuete liturgice să fie cunoscută și în România și să ne dezvoltăm și pe piața din România. Oamenii trebuie să înțeleagă că valoarea este reprezentată de statuetele din lemn sculptate și pictate. Se toarnă statuete și din plastic, dar, repet, autenticitatea este dată de statuetele din lemn. De curând am reprodus în lemn de tei, o veche statuetă – Fecioara Maria cu Pruncul de la Șumuleu Ciuc, aproape de Miercurea Ciuc, unde este cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Europa. Statueta originală din biserica din Șumuleu a fost sculptată în lemn de tei în anii 1520, are 2,27m, dar nu se cunoaște autorul. Eu am sculptat-o la dimensiunea de 1,60, pe care doresc să o dau donație (n.r.: Donația a fost făcută). Bineînțeles că putem realiza orice dimensiune pentru orice statuetă.

Noi suntem implicați activ pe piața externă a statuetelor liturgice sculptate în lemn, unde piața este formată de mulți ani și de aceea multă lume ne întreabă de ce fac asta în țara unde nu prea se câștigă. În ultimii douăzeci de ani au trecut prin mâna mea mii de statuete pentru piața externă. De ce să nu știe de mine credincioșii și preoții din România care au nevoie de așa ceva, știind faptul că prețurile din afara țării, față de cele de aici sunt de două sau chiar de trei ori mai mari.

Sculptura în lemn are în Transilvania o tradiție de câteva secole iar eu vreau să o duc mai departe. Trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem.

C.M.: Aveți o familie foarte frumoasă.

Demeter József: Da. Soția mea, Enikő, cea care mă ajută în managementul afacerii și se ocupă de primirea și livrarea comenzilor, băiatul cel mic, Zalán, are 5 ani și cel mare de 10 ani, Nándor. Deja le place amândurora foarte mult la atelier și le place să picteze. De fiecare dată când le spun că merg la atelier, vin imediat și ei. Le prind câte o bucată de lemn în menghină, le dau o bucată de șmirghel și se joacă amândoi acolo. Mai ales cel mic, prinde dalta și dă cu ciocanul, că mi-e și frică câteodată.

C.M.: Vreți să le lăsați băieților moștenire firma?

Demeter József: Eu nu îi voi obliga niciodată să facă sculptură dacă nu vor dori. Dar sper ca această meserie frumoasă și dotările pe care le-am făcut în făbricuța asta frumoasă, să o ducă vreunul mai departe. Mi-ar plăcea să fie ca în Italia, unde sunt firme de 100 de ani lăsate din generație în generație. Mai ales că am intrat pe piață și ne-am făcut un nume. E destul de devreme pentru ei să-i întreb. Oricum cel mic e foarte entuziasmat.

C.M.: Vă rugăm să le transmiteți preoților mesajul dvs.

Demeter József: Am dori să avem cât mai multe colaborări cu dumnealor, pentru că statuetele noastre sunt create cu profesionalism de către specialiștii firmei noastre. De asemenea, îmi doresc să putem comercializa prin intermediul bisericilor statuete din lemn pentru uzul particular al credincioșilor, dar și statuete mai mari pentru biserici. Aștept întrebări și le stau la dispoziție pentru a le oferi un răspuns.