09 máj 2013

Pünkösdi Kézműves vásár Csíksomlyón

0 Hozzászólás

Május 18 és 19-én megszervezésre kerül a Pünkösdi Kézműves vásár Csíksomlyón, a Szent Ferenc Alapítvány épületével szemben. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a DemiArt sátránál, hogy megtekintsék legújabb faragott modelljeinket, valamint a Csíksomlyói Szűz Mária kegyszobrot, amelyet Demeter József faragóművész készített kézifaragással, hársfából, az eredetihez hasonlóan.

A csíksomlyói búcsút minden év pünkösdkor tartják meg, több százezer résztvevő zarándokol el a Székelyföld szívében található katolikus búcsújáróhelyre. A hagyomány kialakulását illetően a fennmaradt legenda szerint az erdélyi katolikusok 1567 Pünkösd szombatján a templomban a Szűzanyához, Babba Máriához imádkoztak segítségért, hogy legyőzzék Jánosi Zsigmond erdélyi fejedelmet, aki erőszakkal az unitárius hitre akarta téríteni a helybélieket. A győzelem emlékére azóta évente megszervezik a pünkösdi csíksomlyói búcsút.

A zarándoklaton a résztvevők csatlakozhatnak a farkaslaki keresztalja körmenetéhez, és egy különleges szabadtéri misét hallgathatnak meg, majd meglátogathatják a Szűz-Mária szobrot a kegytemplomban.

050IMG_1409

[fel]