23 szept 2014

Jézus születésének jelenete

0 Hozzászólás

Demeter József, marosszentannai fafaragó a Rivista delle Nazioni szervezésében megrendezett 39.-ik „100 jászol” nemezetközi kiállításra készítette el Jézus születésének jelenetét. A szobrot Róma szívében, a híres Piazza del Popolo-n található Brante teremben állítják ki november 27. és január 6. között, és a neves kiállítás egyedüli romániai képviselője lesz.

A rendezvény keretén belül a résztvevő országok karácsonyi hagyományait felidéző művészi alkotások kerülnek kiállításra.

Az alap mérete 90 cm x 62 cm x 40 cm, melyen egy parasztudvart, egy régi, hagyományos házat, egy istálót és jellegzetes szobrocskákat találunk. A kézzel faragott hársfa figurák 15 cm magasak és egy hagyományos karácsonyi kántálást mutatnak be, az istálóban levők pedig a születés jelenetét, a jászolban levő Jézussal, Máriával, Józseffel, valamint az istálóban levő állatokkal (tehén, szamár és juhok).

A kántáló gyerekek, az őket szeliden hallgató öregasszony, valamint mindannyiuk öltözete határozzák meg a szobor értékét: a bocskor, a katrinca, a fejkendő, a kucsma és a fonott kalács mind a román népviselet hagyományos elemei.
A kiállíátst november 27.-én avatják fel a egyházi, civil és politikai méltóságok jelenlétében.

[fel]