07 jan 2015

Székely betlehem

0 Hozzászólás

Az adventi időszakban a szeretetszolgálatok számos változatban nyilvánulnak meg. A jótett viszont akkor igazi, ha diszkréten történik és igazi érzelmekből fakad.
A marosszentannai Demeter József faragómester egyedi alkotását ajánlotta fel a székelység legfőbb zarándokhelyének számító Csíksomlyóra. A remekmű egy „székely betlehemet” mutat be, azaz a betlehemi születési jelenetet egy XIX. század végi székely portán jeleníti meg. Egy részleteiben kimunkált székely házat láthatunk, melynek zsindelyeit a művész egyenként faragta, az ajtó előtt a korabeli székely népviseletbe öltözött lakók fogadják a karácsonyi kántálókat; a szobrok székely ruhái és azok mintái aprólékosan ki vannak festve. Az udvaron a kisded születését vendégül látó istálló jászollal, mellette állatok, a ház mellett fenyőfák, és természetesen, a székely kapu sem hiányozhat a portáról. Jézus születése a székely néphagyományként élő kántálással ötvöződik.
Az eredeti szándék az volt, hogy Assisiben állítják ki, de erre ebben az évben nem kerül sor, helyette a mester a csíksomlyói kegytemplomnak ajándékozza. Az alkotás kéthavi munkát vett igénybe. Hársfából készült, mérete 100×70 cm, a szobrocskák 15 cm magasak.

[fel]