02 szept 2013

Mons. Vladimir Ghika boldoggá avatása – a faragott szobrot a DemiArt készítette

0 Hozzászólás

Vladimir Ghika 1873 december 25-én született, egy diplomata és esszéíró volt, aki papi tisztséget töltött be miután a román ortodox vallásról áttért római katolicizmusra. Ghika filozófiát végzett, majd később teológiából is doktorált. Életét jótékonysági munkáknak szentelte, és megalapította az első katolikus szeretetszolgálatot Romániában, amikor Bukarestben megnyitotta az első ingyenes korházat és mentőszolgálatot.

Miután a kommunista rendszer idején letartóztatták, Vladimir Ghika két évet töltött börtönben, ahol folyamatosan kí nozták és megverték – sajnos a börtönben halt meg 1954 május 16-án, a bántalmazások okozta sérülések miatt.

A Bukaresti Érsekség javasolta Monsignor Vladimir Ghika boldoggá avatását, és 2013 március 27-én, Ferenc pápa kijelentette, hogy Ghika egy mártír. A boldoggá avatásra 2013 augusztus 31-én került sor Bukarestben.

A DemiArt abban a kiváltságban részesült, hogy elkészíthette Mons. Vladimir Ghika szobrát, és lennebb megtekinthetik, hogy Demeter József miként keltett életre egy remekművet fafaragás által.

Képsorozat a Mons. Vladimir Ghika szobor faragásáról:

[fel]