07 ian 2015

Betleemul din secuime

0 Comentarii

În ajunul Crăciunului, acţiunile caritabile sunt realizate în numeroase feluri. O faptă bună poate fi însă considerată ca fiind veritabilă doar dacă se face în mod discret şi izvorăște din sentimente adevărate.
Sculptorul Demeter József, din Sântana de Mureş, a oferit opera sa unică bisericii din Şumuleu Ciuc, destinaţia cea mai importantă de pelerinaj a secuimii. Opera de artă prezintă un „Betleem în secuime”, adică scena natală a lui Iisus, ce are loc într-o gospodărie secuiască de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Casa secuiască este elaborată în mod detaliat, șindrilele fiind bărduite una câte una de către artist. În faţa uşii, stăpânii casei îi primesc pe colindători, toţi fiind îmbrăcaţi în costume naţionale secuieşti din acea epocă, colorate cu multă atenţie. În curte, se află grajdul cu iesle care îl găzduieşte pe prunc, lângă grajd se află animale, lângă casă nişte brazi, şi fireşte, nici poarta secuiască nu poate lipsi dintr-o astfel de gospodărie. Naşterea lui Iisus este sărbătorită cu colinde, ca tradiţie a neamului secuiesc.
Intenţia originală era ca această operă să fie expusă în localitatea Assisi, lucru care nu s-a concretizat în acest an. În schimb, meşterul o va dona bisericii din Șumuleu Ciuc. Pentru această sculptură, artistul lucrat timp de 2 luni. Este făcută din lemn de tei, are dimensiunea de 100 x 70 cm, iar statuile au 15 cm în înălţime.

[sus]